Bases | Participa | Premis| Calendari | Llistat de Participants | Treballs Publicats | Notícies | Històric del concurs | Contacte i Faq | Publica
NOTÍCIES


AMIC- Ficcions amplia territoris i supera els 3.600 participants

El concurs literari incorpora per primer cop 14 estudiants d’Andorra i augmenta la participació amb 63 a la Franja de Ponent

Un total de 3.660 alumnes de 277 centres educatius de Catalunya, les Illes Balears, País Valencià, Andorra i la Matarranya, entre d’altres, participen en el concurs de creació literària ‘Ficcions, l’aventura de crear històries’ enfocat a joves de 14 a 18 anys. L’IES Cayetano Sempere, d’Alacant, és el centre més participatiu dels territoris de parla catalana amb un total de 182 inscrits.

De Catalunya participen a AMIC- Ficcions un total de 2.419 joves. Més en concret, la demarcació de Barcelona ha arribat als 1.889 participants, Girona als 367, Lleida als 88, i a Tarragona als 75. A les Illes Balears 462 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Eivissa amb 171 alumnes, seguida de Mallorca amb 164 i Menorca amb 127. Per últim, 202 joves s’han inscrit de València, 171 de Castelló i 328 d’Alacant arribant als 701 participants en tot el País Valencià. A més, s’ha ampliat la participació en la Franja de Ponent (Matarranya) amb 63 participants i, per primer cop s’han unit al concurs literari 14 estudiants d’Andorra i 1 de Palència.

Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 1 d’octubre i es van tancar el 3 de febrer amb més de 1.500 històries publicades. A través de la pàgina web www.ficcions.cat qualsevol usuari pot llegir els capítols que van publicant els joves participants.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
AMIC- Ficcions vol donar continuïtat a aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació representa a més de 400 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre país..........
Ficcions supera el seu rècord de participació amb més de 3.800 inscrits

Un total de 3.801 alumnes de 306 centres educatius de Catalunya, les Illes Balears i País Valencià participen en el concurs de creació literària enfocat a joves de 14 a 18 anys. L’onzena edició de Ficcions torna a batre el seu rècord de participació, passant de 3.593 a 3.801 inscrits, un 6% més respecte a l’any passat. Pel que fa al centre més participatiu d’aquesta edició ha estat l’IES de La Jonquera amb un total de 154 inscrits.
El concurs literari incorpora per primer cop 14 estudiants d’Andorra i augmenta la participació amb 63 a la Franja de Ponent

De Catalunya participen a Ficcions un total de 2.723 joves. Més en concret, la demarcació de Barcelona ha arribat als 1.860 participants, Girona a 428, Lleida a 215,  Tarragona a 219 i a la Catalunya Nord hi ha hagut 1 jove inscrit. A les Illes Balears 494 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Mallorca amb 197 alumnes, seguit d’Eivissa amb 186 i Menorca amb 111. Per últim, 218 joves s’han inscrit de València, 213 de Castelló i 153 d’Alacant arribant als 584 participants en tot el País Valencià.

Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 11 d’octubre i es van tancar el 5 de febrer amb més de 1.500 històries publicades.

El funcionament
El concurs “Ficcions, l’aventura de crear històries” està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursen 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), busca impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants. Així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.

Jurat i gran final
Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. La segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al mes de maig es farà el lliurament de premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana (Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona).

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC vol donar continuïtat a aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació representa a 333 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre país.
.........Jordi Sierra i Fabra guanya la XXIV edició dels premis EDEBÉ de Literatura Infantil

Jordi Sierra i Fabra, col·laborador a través de la seva Fundació del nostre concurs literari Ficcions, va visitar Els Matins de TV3 on va ser entrevistat per la Lídia Heredia. L'escriptor barceloní, amb la novel·la "L'aprenent de bruixot i Els Invisibles", va guanyar el passat 20 de gener el XXIV Premi Edebé de Literatura Infantil.

Jordi Sierra i Fabra va presentar una inquietant novel·la, d'atmosfera gòtica, a partir d'un elixir que torna la vida als morts, un "artefacte de rellotgeria", segons el membre del jurat, Toni Iturbe, qui va afegir que és també una obra "molt ben feta tècnicament, encara que té els seus riscos en el contingut, perquè parlar per a nens del pas de la vida a la mort no és fàcil".

Sierra i Fabra, que és la tercera vegada que guanya un dels premis Edebé, va assenyalar que aquest relat, en què un aprenent de bruixot reviu per error a un nen, el va escriure en només sis dies i sense guió previ, "va sortir per si sol ", tot i que, si pot fer-ho d'aquesta manera, és perquè darrere compta amb una trajectòria de seixanta anys.

Jordi Sierra ha rememorat que la novel·la va guardar en un calaix durant tres anys fins que un dia va decidir que "tenia gràcia" i la va enviar al premi Edebé, que va guanyar per primera vegada fa 22 anys amb "Aydin", un text que se segueix venent.

"Per què he tornat al premi?", Es preguntava ell mateix, per respondre que confia en l'editorial, que fa deu anys també ho va distingir en l'apartat juvenil per "Trucant a les portes del cel".

En aquesta ocasió, però, va voler deixar clar que, encara que el llibre conté la seva marca -molts diàlegs i un ritme trepidant-, és molt diferent a altres que ha escrit, especialment perquè mai abans havia traçat un personatge com el del professor Haggath, un bruixot clandestí i un nen com Mortimer Saw, que resideix en un orfenat.........."Gràcies a Ficcions vaig descobrir que el que m'agradava era escriure, explicar històries"

Mohamed El Amrani, exfinalista a Ficcions i creador de la Xarxa de Convivència de Roses, explica com Ficcions li va obrir les portes cap el món de la comunicació

Amb motiu de l'INNY a Figueres, Mohamed El Amrani va explicar a alumnes de secundària com la participació a Ficcions, l'aventura de crear històries el va motivar a descobrir que el que realment li agradava era escriure i explicar històries. Tot i que no va resultar ser un dels guanyadors del concurs sí que li va obrir les portes al món de la comunicació de la mà de el Setmanari de l'Empordà amb tan sols 15 anys.

Des d'aquell moment les històries que explicava setmanalment van començar a despertar la curiositat entre els lectors i va ser quan se'n va adonar que podia "passar de l'explicació dels problemes socials a l'ajuda" tal i com explica al vídeo, i aquesta ajuda ho va materialitzar amb el projecte la Xarxa de Convivència de Roses.

Podeu veure la seva ponència al vídeo o a aquest link.

 
.........


Dos taüts negres i dos de blancs, de Pep Coll, guanya la vuitena edició del Premi Setè Cel

El llibre, seleccionat a la darrera edició de Ficcions per crear les històries dels participants rebrà el premi el proper 7 de novembreDos taüts negres i dos de blancs
, de l’escriptor Pep Coll ha estat escollida l’obra guanyadora del Premi Setè Cel, en la s
eva vuitena edició. L’acte d’entrega del tindrà lloc aquest divendres 7 de novembre. Anteriorment, Dos taüts negres i dos de blancs també ha estat distingida amb el XLIII Premi Crexells i amb el Premi de la Crítica Catalana, com a millor obra de narrativa publicada el 2013, segons l’Asoociació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

El jurat del Setè Cel, presidit per Vicenç Villatoro i format per Jaume Torramadé, Guillem Terribas, Albert Rosich, i Miquel Berga ha acordat per unanimitat atorgar el Setè cel a la novella Dos taüts negres i dos de blancs.

El jurat ha qualificat la novel·la de Pep Coll de “novel·la magnífica i banquet lingüístic” i destaca que la caracterització del món rural dels inicis de la postguerra està molt aconseguida. Esmenta també que la galeria personatges està molt ben resolta i destaca la tasca de recerca i investigació necessària per tirar endavant l'obra.

El jurat va acordar també modificar les bases del premi de manera que en la propera edició es pugui implicar d'una manera més activa els clubs de lectors de les comarques gironines a través del Servei de Biblioteques.

Dos taüts negres i dos de blancs és la reconstrucció d’un crim real esdevingut al Pallars l'any 1943 que va quedar impune. L’escriptor Pep Coll ha recuperat aquests fets per donar-li forma de novel·a. Amb més de 15.000 exemplars venuts des de la publicació el setembre del 2013, aquesta obra narra la matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 que va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa.

Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada. D’entrada, és una història molt semblant a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote, però les conseqüències del crim del Pallars van ser diametralment oposades: la premsa va oblidar el cas, i la justícia franquista no va saber, o no va voler, resoldre’l.

Josep Coll i Martí (Pessonada, 1949), més conegut com a Pep Coll, és un escriptor i autor prolífic que ha conreat tots els gèneres literaris i, àdhuc, periodístics (col·labora amb els diaris Segre, El Periódico i la revista Descobrir Catalunya). El seu món vital i literari són els Pirineus, que ha convertit en un univers llegendari. Ha estat traduït al castellà, l’èuskar, aragonès, francès i occità. A més d’escriptor, ha estat professor de llengua i literatura catalanes, i és un gran amant de la muntanya.

És conegut pels seus reculls de llegendes –com l’excepcional Muntanyes Maleïdes (1993)-, les novel·les juvenils i guions televisius, però ha excel·lit sobretot com a novel·lista, amb títols com La mula vella (1989), El segle de la llum (1997), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Nius (2011) i Dos taüts negres i dos de blancs (2013). Amb l'objectiu de fomentar la lectura i la creació literària, des de l'any 2007, l’Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Salt convoca els Premis Literaris de Salt. Aquests premis s'han batejat amb el nom de "el setè cel " en homenatge a la llibreria més emblemàtica que ha tingut Salt i que va tancar les seves portes ja fa més de deu anys..........

Mohamed El Amrani, finalista a Ficcions i Joves i Conducció, guanya el Premi Fundació Príncep de Girona 2014


El dos cops finalista dels concursos que organitza l’AMIC ha rebut el premi a la categoria de Social per l’Associació Xarxa de Convivència de Roses

Mohamed El Amrani ha estat guardonat amb el Premi Fundació Príncep de Girona 2014 per la creació de l’Associació Xarxa de Convivència de Roses, una iniciativa per a joves que es troben en risc d’exclusió social. El dos cops finalista al concurs Ficcions (2008 i 2009), i també finalista a Joves i Conducció, ambdós concursos organitzats per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), va rebre el guardó de la mà del Rei, Felip VI, premi que reconeix la recerca, la creativitat, la solidaritat i el talent entre els joves. Llegir més

Us deixem un vídeo on explica com a partir de la seva participació a Ficcions va descobrir que amb l'escriptura podia explicar allò que pensava i sentia.


 

.........


Ja tenim a punt la nova web del concurs!


Ens plau informar-vos que ja tenim funcionant la nova web del concurs Ficcions, l'aventura de crear històries.

Ara ja podeu gaudir d'una web molt més completa i intuitiva, a on a més de trobar informació sobre el concurs i el material per a crear la teva història, també trobaràs informació d'interès del món literari, material pedagògic per ajudar-te en el teu procés creatiu, entrevistes, cites literàries, accés als nostres grups a la xarxa i molt més.

Esperem que gaudeixis molt d'aquest nou espai que hem dissenyat pensant en tu!

INICIA SESSIÓ
Grup 
Contrasenya 


No recordo la contrasenya
PARTICIPANTS2077
Usuaris registrats
 
TRIA EL TEU INICI
El secret del Bosc Vell
DINO BUZZATI  357 grups
Uns quants dies de novembre
JORDI SIERRA I FABRA  169 grups
La Faula
GUILLEM DE TORROELLA  105 grups
L’assassí que estimava els llibres
MARTÍ DOMÍNGUEZ  458 grups
Sobre la terra impura
MELCIOR COMES  155 grups
VIDEO
Bases | Participa | Premis| Calendari | Llistat de Participants | Treballs Publicats | Notícies | Històric del concurs | Contacte i Faq
Organitza:
Amb el suport de:
              
Amb la col·laboració de:

[Web creada per Duma Interactiva]